فهرست مطالب

حکمرانی و توسعه - سال سوم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه حکمرانی و توسعه
سال سوم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حیدر نجفی رستاقی*، محمدمهدی ذوالفقارزاده صفحات 3-36

    یکی از مفاهیمی که در سال های اخیر در حوزه مدیریت دولتی و حکمرانی توسعه یافته است، مفهوم «هوشمندسازی» و «حکمرانی هوشمند» بوده و بر همین اساس رهیافت هایی برای هوشمندسازی فرآیند خط مشی گذاری عمومی نیز طرح گردیده است. هوشمندسازی در عرصه های مختلف اداره امور عمومی و نظام خط مشی گذاری قابل طرح است و یکی از مهمترین ساحت هایی که به نظر می رسد در عرصه حکمرانی حایز اهمیت است، نظام برنامه ریزی توسعه در کشور است که به نوعی سطحی عالی از خط مشی گذاری ملی در نظر گرفته می شود.  بر همین اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی چالش ها و راهکارهای هوشمندسازی فرایند خط مشی گذاری عمومی در ایران با تاکید بر نظام برنامه ریزی توسعه می باشد. روش پژوهش مبتنی بر مطالعات اسنادی و فراترکیب بوده و در بخش یافته ها پس از آسیب شناسی وضعیت کشور، راهکارهای هوشمندسازی در سه سطح طراحی برنامه های توسعه، اجرایی سازی برنامه های توسعه و ارزشیابی برنامه های توسعه مورد بحث قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: هوشمندسازی، خط مشی گذاری عمومی، حکمرانی هوشمند، برنامه ریزی توسعه
  • عادله دقتی*، نورمحمد یعقوبی صفحات 37-62

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر استقرار اثربخش حکمرانی شبکه ای در کشور انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه موردمطالعه در این پژوهش شامل 28 نفر از خبرگان دانشگاهی و حرفه ای آشنا با موضوع است که به صورت غیراحتمالی و قضاوتی انتخاب شدند. پس از تعریف موضوع و انجام مطالعات اکتشافی و کتابخانه ای اولیه، عوامل و مولفه های مربوط از طریق روش دلفی و توسط پرسشنامه محقق ساخته به نظر خبرگان رسید و پس از اخذ نظرات اصلاحی کیفی و کمی از سوی ایشان بر اساس روش های آماری مربوط تحلیل و درنهایت تناسب مدل، مولفه ها و ترکیب عوامل به اجماع آنان رسید. در ادامه، تحلیل عاملی تاییدی هر یک از متغیرهای پژوهش توسط نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 به صورت جداگانه برای هر متغیر انجام شد تا مشخص گردد که داده ها با یک ساختار عاملی معین هماهنگ هستند یا خیر. درنهایت، نتایج پژوهش نشان داد که سه دسته عوامل زمینه ای (شامل زیرساخت ها، منابع موردنیاز، شرایط و بستر شکل گیری و بازیگران دخیل)، عوامل محتوایی (شامل استراتژی ها، آمادگی درون سازمانی، آمادگی برون سازمانی، مدیریت شبکه، مشارکت و یکپارچه سازی و تفکر شبکه ای) و عوامل ساختاری (شامل ویژگی های شبکه و شکل شبکه) بر استقرار اثربخش حکمرانی شبکه ای در کشور موثر می باشند. در انتها نیز پیشنهادهایی با توجه به نتایج به دست آمده ارایه گردید.

    کلیدواژگان: استقرار، حکمرانی شبکه ای، عوامل زمینه ای، عوامل محتوایی، عوامل ساختاری
  • مهدی اسدبک، بهروز رضایی منش*، فتاح شریف زاده صفحات 63-88
    امروزه حکومت ها بدون حضور پرشور مردم یک سرزمین نمی توانند استقرار یابند. بنابراین بدون مشارکت و همراهی آنها نیز استمرار چندانی نخواهد داشت. لذا یک نظام دموکراتیک تنها زمینه ساز اصلی مشارکت واقعی و اصلی شهروندان است. از طرفی حکمرانی خوب به رواج پاسخگویی دولت، شفافیت در تصمیم گیری، اجرای حاکمیت قانون و مقررات، پاسخگویی زودهنگام به تقاضای شهروندان، برابری و فراگیری در میان گروه های ذینفع، اثربخشی و کارایی در استفاده از منابع در ارایه خدمات اشاره دارد. رویکرد حکمرانی خوب در حقیقت یک شیوه مدیریت پیچیده است که شهروندان از طریق آن و گروه های ذینفع کشور مطالبات خود را بیان و اعمال می کنند. لذا  هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر مشارکت اجتماعی شهروندان بر تحقق حکمرانی خوب است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی به تعداد 16807و حجم نمونه آماری به تعداد 376 نفر مشخص شده و از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. این پژوهش از جنبه هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی از نوع مقطعی است. به منظور تجزیه و  تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری از نرم افزارهای اس پی اس اس و پی ال اس استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که چهار بعد حقوقی، اخلاقی، فنی و فرهنگی مشارکت بر حکمرانی خوب اثر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: شهروندان، مشارکت اجتماعی، حکمرانی، حکمرانی خوب
  • عمر محمودی* صفحات 89-116

    اثربخشی برنامه های استراتژیک و عملکرد سازمان های دولتی به چشم انداز آن ها بستگی دارد؛ بنابراین تدوین چشم اندازی که با رویکردی نهادی نیازهای جامعه و سازمان را برآورده کند اهمیت دارد؛ بنابراین در این پژوهش به تدوین چشم انداز سازمان های دولتی شهرستان سروآباد با رویکرد نهادی پرداخته شد. این تحقیق در مرحله اول با استفاده از تحلیل تماتیک شاخص ها و مولفه های چشم انداز سازمان های دولتی شناسایی و در مرحله دوم با استفاده از روش پیمایشی این عوامل ارزیابی شدند. جامعه آماری در مرحله اول خبرگان (15 نفر) و در مرحله دوم مدیران سازمان های دولتی (81 نفر) بود. جهت سنجش روایی مولفه های پژوهش از ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوا و جهت پایایی آن ها از ضریب کاپای کوهن استفاده شد. درنتیجه، چشم انداز سازمان های دولتی با رویکرد نهادی به این صورت تدوین شد" سازمان های دولتی شهرستان سروآباد 10 سال آینده، سازمان های خواهند بود، با عملکرد بهینه سازمانی، ارایه خدمات شایسته، اخلاق محور، دارای منابع انسانی کارآمد، مشارکت محور، دانش محور و با قوانین توسعه محور". درنهایت، چشم انداز تدوین شده توسط خبرگان توسط هفت عامل اختصار، وضوح، انتزاع، چالشی بودن، جهت گیری آینده، ثبات و مطلوبیت ارزیابی شد، که نتایج آماری قابل قبول بودن آن را  ازنظر خبرگان تایید کرد.

    کلیدواژگان: چشم انداز، سازمان دولتی، رویکرد نهادی
  • شیوا آقاربیع*، عباس نرگسیان، طیبه عباسی صفحات 117-145

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل جمعیت شناختی موثر بر بوروکراسی دوستی و ارتباط آن با فرهنگ سازمانی است. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. به منظور تعیین جامعه آماری پژوهش، طبق گروه بندی وزارتخانه ها در قانون مدیریت خدمات کشوری به چهار گروه امور فرهنگی/اجتماعی، امور خدماتی، امور زیربنایی و امور اقتصادی، کارکنان سازمان های دولتی زیر شاخه وزارتخانه های مختلف به عنوان جامعه آماری در بخش پرسشنامه فرهنگ سازمانی و ارباب رجوعان مربوط به هر یک از این سازمان ها نیز به عنوان جامعه آماری در بخش پرسشنامه نگرش ارباب رجوعان به نظام اداری انتخاب شدند. برای محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است و حجم نمونه مورد نیاز پژوهش برای پرسشنامه فرهنگ سازمانی به طور تقریبی 365 نفر و حجم نمونه مورد نیاز برای پرسشنامه نگرش ارباب رجوعان به نظام اداری به طور تقریبی 381 نفر به دست آمد که برای اطمینان بیشتر 450 پرسشنامه برای هرکدام توزیع گردید و نهایتا 400  پرسشنامه از هرکدام جمع آوری شد. برای نمونه گیری از کارکنان سازمان های دولتی از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و برای ارباب رجوعان از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده گردیده است. از روش آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از نمونه ها استفاده شده است و کلیه محاسبات آماری از طریق نرم افزار اس پی اس اس انجام گردیده است. طبق نتایج حاصل از پژوهش بین فرهنگ سازمانی و بوروکراسی دوستی همبستگی وجود دارد و عوامل جمعیت شناختی می تواند بوروکراسی دوستی را ارتقاء دهد. همچنین بین تعداد دفعات مراجعه، جنسیت و درآمد با بوروکراسی دوستی ارتباط معناداری وجود دارد ولی بین نوع شغل، سن و تحصیلات با بوروکراسی دوستی ارتباط معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: جمعیت شناختی، بوروکراسی دوستی، فرهنگ سازمانی، اعتماد عمومی
  • حامد سلیمانی*، داود حسین پور، میرعلی سید نقوی صفحات 147-176
    با عنایت به چالش های کارکرد حکمرانی در نظام سلامت کشور نیاز است که الگوی حکمرانی سلامت با رویکرد شبکه ای در بافت یک کشور مشخص شود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که با رویکرد آمیخته با طرح اکتشافی_تبینی انجام شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی به منظور شناسایی عوامل موثر بر حکمرانی شبکه ای از روش داده بنیاد و در بخش کمی جهت روایی مدل و تعیین میزان روابط عوامل شناسایی شده از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. در این تحقیق از نرم افزار مکس کیودی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده خواهد شد. با واکاوی مصاحبه ها و همچنین بررسی مطالعات پیشین صورت گرفته، در نهایت 6 مضمون اصلی: عوامل بیرونی؛ پیشایندها؛ عناصر؛ بسترها و زمینه؛ کارکردها و کاربردها. نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که سلامت دیگر نمی تواند یک هدف صرفا بخشی تلقی شود که برای دستیابی به آن، مسیولیت پذیری یک وزارتخانه کفایت کند بلکه مشارکت سایر بازیگران و کنشگران سلامت در کنار وزارت بهداشت و درمان الزامی و گرایش روز افزون به سمت تعاملات بیشتر و عمیق تر بین بازیگران مختلف در نظام سلامت مشهود است. بعلاوه بنا بر نتایج پژوهش می توان عنوان داشت، توجه به موضوع سلامت را محور توسعه همه جانبه و یکی از مصادیق مهم عدالت توصیف است. لذا اجرای الگوی حکمرانی شبکه ای در این حوزه شاید اصلی ترین محرکه جهت حرکت به سمت توسعه همه جانبه باشد. همچنین استقرار حکمرانی شبکه ای می تواند منجر به افزایش رضایت مردم از حکومت و پذیرش حکومت مرکزی از سوی عامه مردم گردد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی شبکه ای، نظام سلامت
|
  • Heidar Najafi Rastaghi *, MohammadMahdi Zolfagharzadeh Pages 3-36

    One of the concepts that has been developed in recent years in the field of public administration and governance is the concept of "smartening " and "smart governance" and based on this , approaches have been designed to smarten the public policy making process. smartening can be planned in various fields of public administration and policy making system , and one of the most important areas that seems to be important in the field of governance is the development planning system in the country , which is considered as a high level of national policy making.  Based on this, the aim of the current research is to identify the challenges and solutions to smarten the public policy process in Iran with an emphasis on the development planning system.  The research method is based on documentary and meta-synthesis studies , and in the findings section , after the pathology of the country's situation , smartening solutions are discussed at three levels of designing development plans, implementing development plans , and evaluating of development plans.

    Keywords: smartening, Public Policy, smart governance, Development Planning
  • Adele Deghati *, Nourmohammad Yaghoubi Pages 37-62

    The current research was conducted with the aim of identifying the factors affecting the effective establishment of network governance in the country. This research is descriptive-survey in terms of applied purpose and in terms of data collection method. The study population in this study includes 28 academic experts and professionals familiar with the subject who were unlikely and judiciously selected. After defining the subject and conducting exploratory studies and primary libraries, the relevant factors and components were considered by experts through the Delphi method and by a researcher-made questionnaire. The components and the combination of factors reached their consensus. Then, confirmatory factor analysis of each research variable was performed separately by SmsrtPLS3 software for each variable to determine whether the data are consistent with a certain factor structure. Finally, the results showed that there are three categories of underlying factors (including infrastructures, required resources, conditions and platform of formation and actors involved), content factors (including strategies, internal and external organization preparation, network management, participation and integration and network thinking) and structural factors (including Network characteristics and network shape) are effective in establishing network governance in the country. At the end, some suggestions were presented according to the obtained results.

    Keywords: Establishment, Network Governance, Contextual Factors, Content Factors, structural factors
  • Mehdi Asadbak, Behrouz Rezaei Manesh *, Fattah Sharifzadeh Pages 63-88
    Today, governments cannot be established without the enthusiastic presence of the people of a land. Therefore, without their participation and companionship, it will not continue much. Thus , a democratic system is the only main underlie for the real and main participation of citizens. On the other hand, good governance refers to the prevalence of government accountability, transparency in decision-making, implementation of rule of law and regulations, early response to citizens' demands, equality and inclusiveness among stakeholder groups, effectiveness and efficiency in using resources in providing services. The good governance approach is actually a complex management method through which citizens and stakeholder groups of the country express and apply their demands. Accordingly, the main goal of this research is to study the effect of social participation of citizens on the realization of good governance. The statistical population of this research is all the students of Allameh Tabatabai University in the number of 16807 and the statistical sample size is 376 , and random sampling method was used. In terms of the objective, this research is a type of applied research, and in terms of descriptive-survey data collection, is cross-sectional. For data analyzing , the structural equation method of SPSS and PLS software was used. The research results showed that the four legal, ethical, technical and cultural dimensions of participation have a positive and significant effect on good governance.
    Keywords: Citizens, Social, Participation, Governance, Good Governance
  • Omar Mahmoudi * Pages 89-116

    The effectiveness of strategic plans and the performance of government organizations depends on their perspective; Therefore, it is important to develope a vision that meets the needs of the society and the organization with an institutional approach. Thus , in this research, the development of the perspective of government organizations of SarvAbad city was discussed with an institutional approach. In the first stage of this research, the indicators and components of the perspective of government organizations were identified using thematic analysis, and in the second stage, these factors were evaluated using the survey method. In the first stage, the statistical population was experts (15 people) and in the second stage, managers of government organizations (81 people). To measure the validity of the research components, the relative content validity coefficient and the content validity index were used, and for their reliability, the Cohen's kappa coefficient was used. As a result, the perspective of government organizations with an institutional approach was developed as follows: "Government organizations of SarvAbad city in the next 10 years will be organizations with optimal organizational performance, providing competent services, ethics-oriented, with efficient human resources, and participation-oriente, knowledge-oriented and development-oriented rules." Finally, the perspective developed by the experts was evaluated by seven factors of brevity, clarity, abstraction, challenge, future orientation, stability and desirability, which statistical results confirmed its acceptability according to the experts.

    Keywords: perspective, Governmental organizations, Institutional Approach
  • Shiva Agharabie *, Abbas Nargesian, Tayebeh Abbasi Pages 117-145

    The purpose of this research is to study the demographic factors affecting the bureauphile and its relationship with organizational culture. The research method is descriptive-survey of correlation type. In the organizational culture questionnaire section, the target population is the employees of government organizations, and in the clientele's perspective questionnaire section, the clients of these organizations are formed. The required sample size for the organizational culture questionnaire was estimated to be approximately 365 people, and the required sample size for the clientele's perspective questionnaire to the administrative system was estimated to be approximately 381 people, for more certainty, 450 questionnaires were distributed for each and finally 400 questionnaires were collected, a stratified random sampling method was used to sample the employees of government organizations and a cluster sampling method was used for the clients. For analyzing the data obtained from the samples, descriptive and inferential statistics methods were used and all statistical calculations were done through SPSS software. According to the results of the research, there is a correlation between organizational culture and bureauphile, and demographic factors can promote bureauphile. Also, there is a significant relationship between the number of visits, gender and income with bureauphile, but there is no significant relationship between the types of job, age and education with bureauphile.

    Keywords: demographic, Bureauphil, Organizational Culture, public trust
  • Hamed Soleimani *, Davoud Hosseinpour, Mirali Seyednaghavi Pages 147-176
    Considering the challenges of governance in the country's health system, it is necessary to determine the model of health governance with a network approach in the context of a country. The current research is applied in terms of its purpose, which was carried out with a mixed approach with an exploratory design. The method of qualitative analysis is used in the qualitative part in order to identify the factors affecting the governance of a network, using the Grounded theory method, and in the quantitative part for the validity of the model and determining the relationship between the identified factors, confirmatory factor analysis and the structural equation model are used. In this research, MAXQDA software will be used for data analysis. By analyzing the interviews as well as reviewing previous studies, finally 6 main themes: external factors; antecedents; requirements; platforms and context; functions and applications. The results obtained in this research showed that health can no longer be considered as a mere partial goal for which the responsibility of a single ministry is sufficient to achieve it, rather the participation of other health actors and activists is mandatory along with the Ministry of Health and Treatment and an increasing tendency towards more and deeper interactions between different actors in the health system is evident. In addition, according to the results of the research, it can be brought up that paying attention to the issue of health is described as the center of comprehensive development and one of the important examples of  justice. Therefore, the implementation of the network governance model in this area is perhaps the main motive to move towards comprehensive development. Also, the establishment of network governance can lead to an increase in people's satisfaction with the government and acceptance of the central government by the public.
    Keywords: Governance, Network Governance, health system